Startsida Forum SSL Svenska Superligan Herrar

297 svar, 4 voices Last updated by  Fbc 2 veckor, 5 dagar sedan
 • Författare
  Inlägg
 • #221920 Svar

  Fbc @

  Vad händer? Thoren 2-2 mot Sundsvall div 1

  #221880 Svar

  Skador @

  Hörde Thoren har Skador på nya påläggskalvar.

  #221517 Svar

  ubbe @

  dalen rappar carlsten också

  #220959 Svar

  Thoren @

  Grymt coolt med Axel Hjelm i SSL

  #220642 Svar

  Domare Mullsjö Storvreta @

  WTF gör domarna Mullsjö-Storvreta? Något av dom sämsta beslut i världshistorien av en domare i en finalserie. Lider med Mullsjö och finns någon rättvisa i denna sport måste domarna stängas av för så dålig känsla får man inte ha. Låt dom börja om i div 2 och lära sig läsa spelet.

  #220489 Svar

  Matchdag @

  Vad tror ni om Sirius – Dalen idag?

  #214646 Svar

  Tichonov @

  Otroligt tråkigt med domare som håller så låg klass i en final, vill påstå att Storvreta inte vinner utan dessa pajjasers otroligt dåliga regelkunskap, en mägd felaktiga domslut av ett par pajjasar som ju inte ens kan regelboken. Svensk innebandy går en mörk framtid tillmötes om dessa domare framgent får döma högre än div 2, svenska innebandy förbundet måste statuera exempel nu och stänga av dessa då det bevisligen inte står rätt till med objektiviteten i denna match.

  #214611 Svar

  Domare i fokus @

  Man blir förvånad över domare Glenn som dömer mål för Växjö och sen i intervjuen säger att det är svårt att bedöma även med kameran. Är man inte 110% säker på att bollen är inne så ska man fria alla dagar och matcher i veckan. Nu ”tror” han uppenbarligen att bollen är inne.! Spelare straffas när dom gör fel, kommer Glenn få några fler matcher?

  #214489 Svar

  Hälsingebocken
  Deltagare
  @Halsingebocken

  Verkar som att förhandlingarna har strandat ännu en gång!
  Vad ska man tro att det landar i nu, när SIBF bjuder in anmälda lag för dialog över hur SSL ska spelas nästa säsong, och lagen som inte är anmälda inte är inbjudna….

  #214311 Svar

  Jerker @

  Så ska Hagströmska förstöra ytterligare en stor talang…

  #214308 Svar

  Göran @

  I går skulle väl parterna mötas med ett blankt papper. Är det någon som hört något?

  #214140 Svar

  Hälsingebocken
  Deltagare
  @Halsingebocken

  @Christoffer: Blev felformulerat av mig menade att man från bägge håll ska sätta sig ner prestigelöst och inleda nya förhandlingar, tror att man även skulle behöva byta ut personerna som satt i tidigare förhandlingar för att få till en nystart.
  Personligen får jag en känsla av att det finns personer som använder konflikten om rättigheterna som ett svepskäl till att bilda en fristående liga, att man helt enkelt inte vill sortera under SIBF utan istället kunna få bestämma allt själva, med ett rent elittänkande för en ” proffsliga”. ( Har inga belägg för att det är så, som sagt mest en känsla).

  Att sen SIBF avslutade förhandlingarna ensidigt så hävdar man från SIBF att man från PFL inte kunde presentera en fungerande organisation som man kunde lämna över något till.
  Är det sanning i det påståendet så visar det ändå på ett ansvarstagande mot sponsorer och dyligt från förbundets sida….

  #214138 Svar

  Christoffer @

  ”Det bästa vore om elitlagen prestigelöst satte sig och förhandlade med Förbundet” /Hälsingebocken <– Fast problemet startade när Förbundet ensidigt avslutade förhandlingarna utan någon kompromiss! Det var inte elitlagen som hoppade av…

  I slutändan så är jag rätt övertygad om att de kommer kompromissa med varandra, jag har så svårt att se att det finns ekonomi för två nationella ligor i Sverige. PFL vill knappast ha en stängd liga (det kommer på sikt göra ligan sämre och mer ointressant), och jag tvivlar på att Förbundet kan gräva fram tillräckligt med lag från lägre serier som har ekonomin att till nästa säsong flyttas upp en nivå (div 1 –> allsvenskan –> SSL ) när ett dussin eller så lag försvinner från SSL (och kanske något eller ett par allsvenska lag som går med i PSL). Jag har hela tiden varit övertygad om att den nya ligan mest är ett sätt för elitklubbarna att få tillbaka Förbundet till förhandlingsbordet, en separat liga är knappast någons förstahandsval.

  Vad det gäller Förbundets konsekvenslista så är det rätt mycket prat. Jag håller med norrinnebandy om att landslaget kommer i slutändan ta ut de bästa spelarna oavsett vad, och vad gäller administrativa tjänster och sponsoravtalet med Svenska spel m.m – så är juh elitföreningarnas case att de skulle sköta detta bättre än Förbundet. När det gäller spelarflytter så kommer inte det vara ett direkt hot för PSL eftersom avtal i Sverige skyddas av AD i de fall spelaren får inkomst, och i annat fall tingsrätten. Men samtidigt så är den ekonomiska vinningen av en ny liga knappast markant, om den ens finns – Så jag gissar att de kommer kompromissa med varandra.

  #214131 Svar

  Hälsingebocken
  Deltagare
  @Halsingebocken

  @Norrinnebandy: Tror nog att vi ser rätt lika på saken….
  Ser nu efter förra inlägget att ”passningen” från SIBF damp ner i mailkorgen, där finns det frågor och svar som tar upp just dessa saker:
  Gällande landslagsspel:
  6. Hur påverkar en förenings avhopp den individuella spelaren?
  Främst genom att Svenska Innebandyförbundets regelverk, som styrs av Riksidrottsförbundet och Internationella Innebandyförbundets regler, slutar gälla. Några direkta konsekvenser av detta är:

  • Spelare är ej aktuell för att delta i landslagsverksamhet på något plan (Internationella Innebandyförbundet/Svenska Innebandyförbundet).

  Gällande ekonomi och hallar:
  4. Vad händer med den förening som lämnar Svenska Superligan för att spela i en utbrytarliga?
  En förening som deltar i en utbrytarliga riskerar att förlora mycket av det kommunala stöd som utgår till föreningar anslutna till Riksidrottsförbundet. I vilken utsträckning beror på vilken kommun som föreningen tillhör.

  Några av de områden som påverkas är tillgång till hallar, elitbidrag, drifts- och hyresbidrag och aktivitetsstöd.
  5. Vilka ekonomiska konsekvenser får det?
  Svenska Innebandyförbundet ger i dag ett stöd på 8,7 miljoner årligen till föreningarna som deltar i SSL. Detta stöd planerar vi att öka till 10 miljoner till säsongen 2019/20, och sedan fortsätta att höja årligen. De föreningar som lämnar SSL kommer inte längre att kunna ta del av detta ekonomiska stöd.

  Två andra viktiga ekonomiska områden som påverkas är Idrottslyftspengar och LOK. Varken Idrottslyftspengar eller statligt lokalt aktivitetsstöd betalas ut om medlemskap i Riksidrottsförbundet saknas.

  Nedan listas ytterligare några områden som kan påverkas:

  • Föreningens status som ideell förening kan förändras utifrån ett skattetekniskt perspektiv och verksamheten blir momspliktig. Detta avgör Skatteverket.

  • Föreningar som i dag har klubbavtal med Svenska Spel riskerar att mista dessa då Svenska spel sponsrar föreningar anslutna till Svenska Innebandyförbundet.

  • Dopingtester som i dag genomförs av Riksidrottsförbundet kommer att behöva köpas in till andra priser.

  • Administration gällande domarersättningar försvinner.

  • I dag handlas spelarförsäkringar in med stor volym vilket pressar priserna, när volymen går ner går priserna upp.

  • Ett lag i en utbrytarliga kan inte vara knuten till NIU/RIG då dessa bara ska samarbeta med Svenska Innebandyförbundets medlemsföreningar.

  6. Hur påverkar en förenings avhopp den individuella spelaren?
  Främst genom att Svenska Innebandyförbundets regelverk, som styrs av Riksidrottsförbundet och Internationella Innebandyförbundets regler, slutar gälla. Några direkta konsekvenser av detta är:

  • Spelare är ej aktuell för att delta i landslagsverksamhet på något plan (Internationella Innebandyförbundet/Svenska Innebandyförbundet).

  • Spelare kan inte längre få idrottsstipendier som kan göra att de kan satsa på sin idrott (Riksidrottsförbundet).

  • Svenska Innebandyförbundets spelaravtal gäller ej vilket innebär att alla spelare är fria att byta till en annan förening inom Svenska Innebandyförbundet.

  • Spelaren kan ej gå på RIG/NIU-skola då de bara tar in elever aktiva i en förening som är ansluten till Riksidrottsförbundet/Svenska Innebandyförbundet.

  Saxat från SIBF information om vad som gäller. Sen kan det kanske tolkas olika om man frågar någon annan…..

  Tror att man från PFL biter sig i foten om man tror att det blir ekonomiska fördelar med att bryta sig ur…..risken är nog att man kommer att tappa ekonomiskt på detta.
  Är nog bättre att man från elitlagen sätter sig prestigelöst och förhandlar med SIBF. Det vinner nog alla på i längden!

  #214130 Svar

  Norrinnebandy @

  Som sagt Hälsingebocken så håller jag med om det mesta du sa tidigare.

  Enda kriteriet för att spela i ett svenskt landslag är att du är svensk medborgare. Jonas Jerebko spelar i NBA som inte sorterar under RF eller internationella basketförbundet, men han kan trots det representera Sveriges Landslag. Min poäng är alltså att om någon spelare är tillräckligt bra så hittar nog landlagsledning och förbund sätt att få med den spelaren. Detsamma kommer troligen att gälla i innebandy. Jag har svårt att se den förbundskapten som accepterar att endast ta ut allsvenska spelare till ett landslag. Även förbundet kommer efter en övergångstid att vara ”tvungna” att ta in de bästa spelarna för att upprätthålla intresse för landskamper, VM turneringar och annat. Ingen är intresserad av att se eller sponsra ett B landslag

  När det gäller EU så var det först och främst domarna jag tänkte på, vissa menar att om de väljer att dömma PFL så hindras de att dömma i SIBF. Detta kan de anmäla som diskriminering och införande av yrkesförbud vilket strider mot EU rätten. Du känner säkert till Bosmandommen, där UEFA trodde de kunde ha egna regler som förhindrade övergångar av kontraktslösa spelare utan ersättning. De fick som bekant krypa till korset rejält. Ingen exakt jämförelse, men poängen är att idrottsförbund ofta tror de kan införa regler som är emot Nationella och internationella lagar. Ett exempel från som jag är rätt säker på skulle falla om det utmanades är kravet på att föreningar ska vara skuldfria sam ha en auktoriserad revisor. Här kan man fråga sig varför just föreningar måset vara skuldfria när alla andra institutioner i samhället (stater, kommuner, företag, hushåll, privatpersoner) får ha skulder? Skulder är knappast ett problem så länge man sköter avbetalningarna och är de ett problem så är det ju huvudsakligen kreditorernas problem. Behörig revisor krävs i Sverige om ett företag/organisation omsätter mer än 3 miljoner kronor på ett år, (vilket inte många div 1 och Allsvenska föreningar gör) annars räcker det med en lekmannarevisor.. Detta har ingen orkat utmana ännu, men skulle någon göra det är jag (och en penisonerad affärsjurist jag känner) ganska säkra på att förbundet skulle förlora. Du får helt enkelt inte införa regler som motsäger svensk lagstiftning

  En enskild spelare kan självklart aldrig gå till EU domstolen och hävda att han hindrats från landlagsuppdrag. Det skulle dock vara skillnad om Sveriges 560 elitspelare i PFL herr & dam tillsammans hävdade att de systematiskt diskriminerades från landslagsuppdrag. Särskilt om spelarna har innebandyn som yrke (vilket är få nu men kanske många om 5-10 år). Det skulle nog inte vara helt själklart att SIBF skulle få upprätthålla en sådan policy

  Vad gäller storebrorsmentaliteten så verkar vi vara överens. Även jag har varit med sedan tidigt 90 tal och som jag skrev var det kanske ett nödvändigt ont med pekpinnar då (t.ex i de exempel du tog upp). Problemet är att samma mentalitet lever kvar ännu, trots att sporten snart ha 40 år på nacken. Jag accepterar inte att förbundsstyrelsen vet bäst i alla lägen. Särskilt inte när det gäller elitföreningars utveckling och hur man bäst använder pengarna.

  #214128 Svar

  Innebandy för alla @

  Måste än en gång ge all cred till Hälsingebocken. Sakligt och bra. SIBF med underliggande förbund jobbar för HELA Sveriges innebandyföreningar, inte bara för elitlagen. SSL bör nog titta lite högre upp än bara ner i sin plånbok. Eftersom jag är involverad i en förening strax under SSL har jag pratat med flera ledare i andra lag och även domare och alla, jag menar alla, tycker utbrytarna kommer förlora på detta. Sen om dom känner sig förfördelade på något sätt så måste man vara vuxna och komma fram till en lösning. Vi får hoppas att det löser sig i morgon..

  #214126 Svar

  Hälsingebocken
  Deltagare
  @Halsingebocken

  @Norrinnebandy: Ska börja med att säga att jag inte har någon som helst anknytning till SIBF, men kommer här att ta förbundet i försvar.

  Det är lätt i debatten att man stirrar sig blind på avtal mellan SIBF /SSL-lagen. Man glömmer lätt vad som SIBF gör för lägre serier. SIBF är trots allt mer än bara SSL.

  Ett exempel är att till denna säsong så har förbundet tagit över all produktion så att alla matcher i Allsvenskan livesänds, tidigare säsonger då låg det på respektive förening att ta kostnader och sköta produktionen. För att få en match att gå runt ekonomiskt krävdes det ca 80 personer som köpte in sig på matchen. (Tror inte att det var något lag som gick plus på detta), eller så gjorde man budgetvariant med bristfällig kvalitet.
  Detta har lett till en snabb förbättring gällande kvaliteten på sändningarna jämfört med tidigare. Men det är inte gratis för förbundet att ta detta ansvar.
  Ska man på sikt öka intresset för sporten så gäller det att jobba lokalt.

  Bortsett från TV-avtal så anser jag att förbundet i många frågor går i SSL-klubbarnas ledband tar som exempel:
  Dubbellicenser och Samarbetsavtal mellan lag. 2 avtal som elitföreningarna återkommande har utnyttjat till sin egen fördel på bekostnad av mindre föreningar.

  Vad gäller lanslaget så ligger det under förbundet. Att spela i landslaget är ingen rättighet för spelare, där tror jag inte att man kan går till EU-domstolen och klagar om man från förbundets sida väljer att bojkotta spelare som spelare i PFL.
  Du jämför PFL med NHL.
  Ser istället paralleller mot svenska basketligan som i alla fall tidigare var en stängd liga, tror att så är fallet ännu. Basketen har en väldigt liten grund i Sverige om man ser till lägre serier, i alla fall utanför Stockholm. Och ser inte att det finns några tecken till att det går år rätt håll. För att försörja lagen med spelare så värvas importer in och byts ut från säsong till säsong. Inaveln av ”svenska” spelare är stor där spelare byter lag. Tror att risken med PFL är att man kommer att gå samma väg.

  Ett annat stort problem i dag är hallbristen i våra städer och samhällen. Är det någon som tror att PFL kommer att bidra till att det blir bättre? Kommer kommunerna som ansvarar för hallarna att lämna företräde till lagen i PFL som står utanför RF? Själv tror jag inte att lagen i PFL kommer att prioriteras hos många kommuner när man inte kommer att bedriva barn – & juniorverksamhet.

  Det är lätt att klanka på SIBF för deras Kalle Anka regler med uppdragna strumpor och instoppade tröjor. Men jag var med på den tiden, och hur seriöst var det med spelare som sprang omkring på plan med kepsen bakåfram, målvakter med snickersbyxor, hemmabyggen med klubblad och skaft som inte passade ihop så bladen lossnade när man sköt.

  #214120 Svar

  Norrinnebandy @

  Håller med Hälsingebocken om det allra mesta, men har dock några invändningar…

  Varför skulle PFL spelare inte kunna spela i landslaget om de inte sorterar under RF? Som Du säkert vet representerar ett stort antal NHL proffs Sverige varje år i stora mästerskap. NHL sorterar inte under RF och de är faktiskt inte ens med i internationella ishockeyförbundet. Trots det så tigger och ber svenska förbundskaptener varje vår NHL proffsen att förstärka Tre Kronor. De betalar t.o.m dyra försäkringspremier för att få dit dem. Det är nog rätt naturligt att man vill ha starkast möjliga landslag. SIBF kan säkert försöka med en bojkott av både spelare och domare som lämnar SIBF, men eftersom det finns starka EU regler mot yrkesförbud skulle förbundet med stor säkerhet förlora så det sjöng om det i EU domstolen, antagligen med miljonböter som följd.

  Det vilar även en stark paternalistisk ådra över hela innebandyrörelsen. (Ni som har varit med länge kommer ihåg tävlingsbestämmelser om uppdragna strumpor och tröjan instoppad i matchshortsen och andra fjanteriklassiker). Denna storebrorsmentalitet var kanske nödvändig i sportens ungdom, men är det knappast längre.Storebror förbundet vet inte bäst hur man ska använda inkomna TV pengar och annat. Förbundets svar på allt är alltid att tillsätta en ny tjänst på förbundskansliet. Vilket oftast inte ger annat än 600.000 i ytterligare lönekostnader och sällan något konkret för klubbarna.

  Att föreningarna inte äger rätten till sina egna matcharrangemang tror jag de allra flesta tycker är vansinne oavsett vad man tycker om PFL

  Trots ovanstående så vill jag att Elitklubbarna ska ligga kvar under SIBF. Dels har man en bra inarbetad tävlingsmodell och bra system för upp och nedflyttningar. Dessutom känns ju årets SSL inte optimal när det gäller marknadsvärde. Inget lag från Stockholm får nog många nationella och internationella företag/sponsorer att tveka. Säga vad man vill om Lindås, Dalen m.fl men några ”marknadsmagneter” på det nationella planet är de knappast.

  Förbundet bör; Ge över alla TV pengar direkt till elitklubbarna, samt huvuddelen av central sponsring. Låt klubbarna utveckla sig själv i stället för att förbundet ska göra det åt dem.

  Vidare så bör man släppa den löjliga fixeringen vid att innebandy ska bli OS sport. Jag tror de allra flesta skiter i det. Man kan var en jättesport nationellt och ibland internationellt utan att vara OS sport (Rugby, Amerikansk Fotboll, Cricket). OS drömmen var förståelig på 80 talet när alla skrattade åt innebandyn. Den behövs inte längre. OS börjar dessutom tappa sin ”glans” eftersom kostnaderna för dem har skenat hejdlöst. Det är ju t.ex. knappt nåt land som söker vinter OS längre. Förbundet bör skaffa sig lite självförtroende och sluta vara så rädda för att verka ”oseriösa”. En massa uddasporter är OS sport utan att folk bryr sig de minsta om dem övrig 3 år och 11 månader (konstsim, rytmisk sportgymnastik mm)

  Men som sagt. Kompromisslösningar ligger ju i blodet på oss svenskar. Skriv ett treårskontrakt mellan förbundet och SEI med en årligen ökande andel pengar för elitklubbarna, sen om det inte fungerar så skiljs man under ordnade former om tre säsonger.

  #214119 Svar

  Stolpskottet
  Deltagare
  @Stolpskottet

  @halsingebocken Överlägset inlägg!

  #214118 Svar

  Innebandy för alla @

  Bästa inlägget hittills.! Släpp nu prestigen från båda håll och lös detta. Både föreningar och enskilda spelare kommer förlora på en ny liga.

Visar 20 inlägg - 1 till 20 (av 298 totalt)
Svar till: Svenska Superligan Herrar